perjantai 1. huhtikuuta 2011

Mimmun herkkukeittiössä

Kiitos palautteestanne eiliseen avautumiseeni. Hetkeksi tuohtumus taas helpotti ja päätin katsoa miten toiminta kehityy. Hassua miten olenkin niin täysiä sellainen tyyppi, että kiihdyn nopeasti ja lauhdun samoin. Nyt on siis lauha fiilis asiasta, mutta jos tuo megahuutelu edelleen jatkuu, taidan ottaa yhteyttä Huutiksen ylläpitoon. Katsellaan nyt siis vielä hetki, annan tyypille mahdollisuuden, hehe.

Palloviikko jatkuu, tänään oli vuorossa mekkoilua. Olen aikasmoinen räpeltäjä ja tykkään hassutella Nasun kanssa ympäri ämpäri maita ja mantuja, mikä yleensä johtaa siihen, että jos päällä on mekko, ei se ainakaan sievästi päällä ole. Kurjake löytyy useimmiten kurmusta kainaloista ja muun muassa sen vuoksi tapaan paketoida nuo Nasun sukkahousut aina sinne alla olevan bodyn alle. Ettei nyt aivan privaatit puolet vilkkuisi. 

Mainio ratkaisu tähän räpeltämiseeni on vasta löytämäni bodymekko, voi mikä todella loistava keksintö! Siinä itse mekko on näet ommeltu allaolevaan bodyyn kiinni ja se päällä voi lennellä vaikka miten päin, asu se vaan pysyy mekon näköisenä päällä. Mahtavaa!


Kattokaas tätä kaverit, meitsi osaakin istua sohvalla jo ihan ite!
Ja tämä ei ole sitten mikään aprillipila.

Puna-valkoinen bodymekko - Lindex
Valkoiset puolipotkarit - Tutta
Mallin fiilis - riehakkaan ylpeä itsestään
 
Muistatte ehkä, että saimme jokin aika sitten Nasun kanssa mahtavia ruokaohjeita rakkaalta lukijaltamme Mimmulta. Saimme myös luvan jakaa ne teidän kanssanne ja olenkin nyt vain odottanut, että saan koklailtua noita reseptejä hieman itse ennen kuin jaan ne kanssanne. 

Nyt olemme sitten Nasun kanssa kokkailleet  noiden vinkkien pohjalta jo jonkin  aikaa ja ajattelin, että alkavan viikonlopun kunniaksi on paikallaan kirjoittaa asiaa hyvästä ruoasta. Hyvä ruoka, parempi mieli nääs. Varsinkin kun eilinen meni niin kiehuvan höyryävissä tunnelmissa.

Kopion nyt seuraavaksi Mimmun itsensä tekstiä, ettei suotta tule muutettua viestiä matkalla. Lukekaa ja ottakaa vinkeistä vaari, niin me ainakin tehtiin ja herkkua tuli!

************************
Meillä oli myös ihan sama juttu eli hedelmät ja vellit purkista, muut pääosin itsetehtyinä. Mä suosittelisin vähitellen siirtymään sekoituksiin noiden kasvissoseiden osalta eli esim. porkkanan mukaan perunaa ja muutenkin kaikkia kasviksia (kesäkurpitsaa, lanttua, selleriä, palsternakkaa, purjoa, sipulia jne.) ihan oman maun mukaan sekoitellen ristiin ja rastiin. Vahvemman makuisia mukaan vähemmän ja miedompia enemmän. 

Lisäksi mukaan mausteita eli kattilaan esim. vähän sipulia, valkosipulia, persiljaa ja muita yrttejä, sekä pieni loraus oliiviöljyä tms. ns. "hyvää rasvaa". Pehmeärunkoiset yrtit (basilika, persilja jne.) voi jättää mukaan eli vetää ne suoraan sauvasekoittimella/blenderillä soseeksi, mutta kovempien osalta (timjami, rosmariini) ainakin ne kovat varret kannattaa ottaa pois. Mä olen pitänyt periaatteena että teen sellaisia sosekomboja (eli tavallaan kasviskeittoja), joita itsekin söisin ja noista yrteistä tulee niihin se "kasvisliemen" maku, ilman suolaa. Eksoottisempaa kasvissosetta saa sitten lisäämällä mukaan vähän inkivääriä ja pikkuripauksen tuoretta mietoa chilipaprikaa + kookosmaitoa.

Sitten lihapuolelta laitoin aluksi broileria/possua uunissa. Liha folioon + yrttejä/valkosipulia + pieni liraus vettä + öljyä, nyytti kiinni ja kypsennys hiljalleen uunissa. Kun liha on kypsää, anna sen vähän vetäytyä ja jäähtyä siten että nyytti on edelleen kiinni, jotta maut imeytyvät. Sitten vaan liha ja siellä ollut liemi sauvasekoittimella soseeksi ja huom. se saattaa usein jäädä vähän kuivaksi, jolloin sitä kannattaa pehementää maidolla (eli korvikkeella tai äidinmaidolla). 

Kalapuolta aloittelin lohella, jota tein samalla tyylillä. Tosin soseutus tässä onnistuu ihan haarukalla. Mausteeksi perus kalamausteet eli tilliä, sitruunaa jne. eli ihan kuin tekisi itselle. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta kokeilin joskus lohen päälle tomaattisiivuja ja ne tekivät kalaan makua hurjan hyvin. Lihat/kalat olen pakastanut erikseen omiin pusseihin, jotta niitä voi sitten sekoitella ristiin eri vihannessoseiden kanssa. Mä käytän pakastamiseen niitä pieniä minigrip-pusseja, kun ovat helppoja sulkea.

Välipalojen osalta hedelmäsoseiden rinnalla meidän ykkönen on ollut smoothiet, joita saa tehtyä nopeasti ja jotka kelpaa samalla myös välipalana äidille. Pohjana käytän maustamatonta jogurttia ja siihen sitten banaania, pakastemansikoita/mustikoita/kotimaisia vadelmia tai mango-sosetta eli sitä mitä hedelmäkorista, pakasteesta tai kaapissa olevista hedelmäsosepurkeista löytyy. 

Näiden lisänä poitsu on tykännyt napostella sellaisia speltti-/talkkunapalleroita, joita löytyy murohyllystä (toisen myyntinimi taitaa olla Talk) eli kotimaista viljaa ja kuitua ilman lisäaineita. Meillä aloitettiin niiden kanssa se pinsettiotteen harjoittelu ja näitä napostellaan edelleen hyvällä halulla välipalana. Niin ja luumu on meillä pidetty ihan suosiolla sellaisena ruoka-aineena, jota nautitaan vaan jos masu ei ole toiminut ihan toivotulla tavalla....muuten on vähän liian vilkasta tuo ulosanti :-)

Puuroista meidän ensipuurona toimi Muksu banaanipuuro, se upposi parhaiten. Kaurapuuron osalta minäkin ensin pienensin niitä hiutaleita sauvasekoittimella, mutta aika nopeasti lopetin kun se oli niin pöllyävää touhua. Puurosta saa kuitenkin vähän pitempään hauduttamalla aika pehmeätä ja lautasella sitä valmista puuroa voi haarukalla vielä vähän "pienentää". Ja onhan se hyvä että ruoasta alkaa vähitellen samaan jotain suu-tuntumaa, jotta sitten siirtyminen rakeisempaan ruokaan käy helpommin. Meillä tuo kaurapuuro on aina syöty hedelmäsoseen kanssa (aluksi niitä pilttejä purkista ja nykyään lähinnä pakastemarjoja tai mustikkakeittoa), mä kun en itse pystyisi syömään puuroa sellaisenaan...saati sitten kun siinä ei ole edes suolaa, yök :-)

Eli summa summarum, soseissa vain mielikuvitus (ja jotkut neuvolan ruokarajoitteet) on rajana ja mä olen siis yrittänyt tehdä sellaista ruokaa, jota itsekin haluaisin syödä. Mausteita kannattaa yrttien muodossa ottaa mukaan ihan alusta asti, sillä niiden kautta se makumaailma aukenee. Lisäksi oon käyttänyt myös paljon avokadoa se kun on pehmeää maultaan ja sisältää paljon hyvää rasvaa eli ihan sellaisenaan hyvin kypsynyttä avokadoa muusattuna soseen joukkoon ennen syöntiä. Samalla lailla mukaan voi siinä lopussa laittaa myös keitettyä kananmunaa pieneksi haarukalla soosattuna.

Teillä tuntuu olevan ns. äitiystävällinen eli hyvin syövä napero ja siitä kannattaa olla superiloinen. Meidänkin poika on syönyt aina mukisematta lähes kaiken mitä mitä suuhun tai eteen on tuotu ja just sen takia olen luottanut siihen että kyllä se lapsi sitten pistää suun kiinni, jos saa jotain sellaista josta ei pidä (tämä todettu mm. Italialaisten lastensoseiden osalta, jotka olivat kyllä ihan kammottavia :-)  

Ja sormiruokailun osalta ollaan tehty samoin eli se on ollut siinä rinnalla vähän poitsun huvituksen (ja äidin viitseliäisyyden) mukaan, välillä jotain ite ja sitten taas ei ole suostuttu muuta kuin aukomaan suuta ruokapalvelulle.
************************

Eli eiku kokkaileen! :)

PS. Pari päivää sitten mainitsin, että laitoin sen ihanan Pilvi-haalarin myyntiin Huutikseen. Piti jo eilen mainita (mutten tuohtumukseltani muistanut) että haalari myytiin lähes samoin tein kun olin sen sinne Huutikseen myyntiin saanut. Eli siksi se ei ole enää myynnissä, tämä siis nyt vain tiedoksi jos olette asiaa ihmetelleet.

Ei kommentteja: