keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Ruotsissa kaikki on paremmin

Viime yönä nukuttiin todella hyvin, aamulla olo oli kuin olisi haudasta herännyt: ei mitään havaintoa kauanko siellä oli maannut ja mitä kello on. Yö ei tosin alkanut onnistuneissa merkeissä, sillä alkuilta ei luvannut hyvää. Nasu oli serkkuvierailun jäljiltä väsynyt ja känäinen ja kun viidettä kertaa kävin lyhyen ajan sisään kääntämässä sitä taas takaisin selälleen, ennustin yöstä tulevan lievästi ilmaistuna kamalan. Ja vikaanhan se meni sekin arvio. Onneksi.

Itse nukkumaan mennessäni otin nasukan viereeni imetettäväksi. Siihen sitten nukahdin, kesken imetyksen. Ja heräsin aamulla yhdeksän aikaan pallopään hihkuessa kainalossani. Alun hautavertaukseni lienee sikälikin oikea, että heräämisasennoistamme päätellen emme olleet kumpikaan juuri liikkuneet yön aikana, vaan maata pötköttäneen ruumiiden lailla paikoillaan. Ilmeisesti Nasu on myös itse hoitanut yösyömisensä yön aikana, minulla kun ei ole minkäänlaista havaintoa siitä että olisin sitä yöllä imettänyt.

Virkeinä ja valmiina päivän haasteisiin valitsimme päälle puna-vihreää. Päivän asua en sen kummemmin osaa selittää: avasin Nasun kaappien ovet, tuijotin hetken sisälle ja tartuin näihin vaatteisiin. Ehkä ne jotenkin huusivat mun nimeäni tai sitten tänään tuntui vaan oikealta pukea leijonatyttö leijoniin.

Ei, Nasu ei ole mikään Canonin sponsoroima Canon-tyttö.
Se vaan tykkää syödä kameran linssinsuojusta.

   
Koskaan ei ole liian nuori tai vanha pitämään hupparia.
Äitikin meinaa pukeutua huppareihin hautaan saakka.
**************
Retroleijona potkarit ja huppari - Tutta
Vihreä taianomainen body - Plastisock
Raidalliset sukat - Lindex

Jaa niin mikä tuo otsikko oikein on? No kah, vaihdoin tässä jokin aika sitten kuulumisia erään Ruotsissa asuvan nettiystävyyteni kanssa. Ja hän kertoi ruotsalaisen hoitovapaajärjestelmän toimivan seuraavanlaisesti, jos siis kaiken oikein ymmärsin: 
  • Yhteensä vanhempainvapaata on 480 päivää ja nämä voi jakaa miten vain paitsi että 60 niistä on toisen vanhemman otettava. Päivät tulee käyttää siihen mennessä kun lapsi täyttää kahdeksan vuotta.
  • Vapaita voi käyttää esimerkiksi niin, että on aina vaikkapa maanantait ja tiistait kotona, isä lapsen kanssa ke ja to ja sitten perjantait lapsi on kunnallisessa hoidossa.
  • Viikot voivat olla keskenään erilaisia, sillä vapaan määrän voi päättää kuukausi kuukaudelta. Välillä voit olla joitain päiviä kotona lasta hoitamassa, sitten joitain kokonaisia viikkoja töissä ja sitten taas osaviikkoisesti kotona. Miten nyt kenellekin parhaiten sopii. Osa-aikainen työnteko on helppoa ja kaikenlainen yhdistely vaivatonta.
  • Vanhempainvapaata voi vanhempien sijasta käyttää myös esimerkiksi perheen mummo.
  • Sen vanhemmista, joka vapaita vähemmän käyttää, tulisi käyttää niistä vähintään neljä kuukautta. Eli, käytännössä kumpikin vanhempi on ainakin tuon neljä kuukautta lapsen kanssa kotona.
  • Rahallinen korvaus koko tältä 1,5 vuodelta on 80% tuloista.

Oi kun olen kade! Muistatte ehkä kuinka jokin aika sitten unelmoin lottovoitosta, että voisimme miehen kanssa olla edes hetken yhdessä kotona Nasun kanssa. Siis hieman pidempään kuin viikon, kaksi. No, se ei näköjään vaadikaan lottovoittoa, se vaatii ruotsalaisuutta. Ja Suomeen syntymisenhän piti olla se lottovoitto? Hmmm...

Suomen 158 päivän putkimalli ensin äitiysvapaa, sitten vanhempainvapaa ja sitten kotihoidon tuki tuntuu suppealta, jäykältä, joustamattomalta ja liian vähältä. Kyllä sinne työelämään ehtii, varsinkin kun eläkeiän noustessa siellä saa sitten lastenteon jälkeen viettää lähes loppuelämänsä. Mitä ihmisen työuran mitassa olisi vuosi, jopa kaksi lisää lapsen kanssa näin halutessaan? Ei mitään. Nyt vaalien alla herätkää puolueet tälle vuosituhannelle, haluamme samaa mitä naapureillakin on!

En kestä tätä kateutta, muutan Ruotsiin. Nyt heti. Mieskin on jo valmiiksi syntynyt siellä.

2 kommenttia:

Kiki kirjoitti...

Mää olen niin kade ruottalaisille!

PS: ihku asu!

Heli kirjoitti...

Kiki: No niin mäkin! Heräsin aamulla ja ei, yhä oon vaan niin megakade! Huoh. Ruotsi, ottakaa mut kansalaiseksi! Jag kan tala svenska, javisst!