keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Ajatuksia vaippamerestä

Aurinko paistaa, on kaikin puolin keväisen valoisa olo ja siten loistava hetki puhua hieman kakasta. Vaikka olen pyhästi päättänyt etten niistä asioista juuri julkisesti lähde vauvankaan myötä puhumaan (= kaikkien tuoreiden vanhempien helmasynti), teen nyt poikkeuksen periaatteeseeni ja puhun hieman vaipoista ja niihin tulevista Tuotoksista, isoista ja pienistä.


Jos totta puhutaan, niin kaikkein kivointahan on olla alasti.

Meillä käytetään sekä kertakäyttövaippoja että kestovaippoja. Tai siis Nasu käyttää, toim.huom. Pääasiassa olemme käyttäneet kestoja ja lähinnä yöaikaan & vieraisille lähdettäessä kertiksiä. Kestovaippojen runsaasta valikoimasta meille valikoitui jo alkumetreillä ja ilman sen suurempaa testailua Fuzzi Bunz taskuvaippa, pitkälti sen vuoksi että siskoni (tuo lastentarvikenero) oli erinäisten kokeilujen kautta päätynyt niihin. Mitä sitä itse testailujen syövereissä tuskailemaan, tuumasin ja ostin ilolla siskoltani ylimääräisiksi jääneet S-koon Fuzzit. 

Nyt, kun Nasu siirtyi M-kokoon, löysin Huutiksesta 11 kpl vähän käytetyn setin kelpo hintaan ja ne ovat käytössä siis tällä hetkellä. Pikkuiset S-koon vaipat on huolella pakattu kellariin.

Pikkuinen Nasu pikkuisessa S-koon vaipassaan.

Kertiksinä meillä on mennyt useampaakin lajiketta, mutta suosikeiksi ovat käytön myötä nousseet Libero ja lähikaupan oma merkki Bambo. Pampersin inhaa verkkoa (siinä on jokin ihme verkko siinä kohtaa, mihin vauvan tulisi pissiä) ällöän vain jostain syystä itse, mikä on rajoittanut Pampersit meidän taloudessa yhteen, kahteen harhaostokseen. Kokeilimme myös Nature Babycaren ekovaippoja, mutta ne eivät pitäneet öiseen aikaan ahkerasti pissaavalla Nasulla, joten nekin jäivät yhteen kokeilukertaan. Mutta Liberot ja Bambot, ne toimii meillä.

Bamboissa seikkailee söpö sammakko.

Tässä osakestoillessa on tullut esiin sekä kestovaippojen että kertisten hyviä ja huonoja puolia. Koska sanovat ne hard core-kestoilijat mitä hyvänsä, mun mielestä kestoissakin on kyllä omat huonot puolensa. Tai sitten se on vain minä ja mun amatööriäidin kömpelyys. Joka tapauksessa, esimerkiksi nyt kiinteän kakan vauva-aikana sotkua kestojen kanssa on tullut yksinkertaisesti siitä, kun yritän purkaa kestoon tulleita tuotoksia siististi omiin loppusijoituspisteisiinsä. Eli siis kakka pyttyyn, imut ulos ja vaippa kuivumaan (jos ei heti saa koneeseen pesuun, mä kun olen pitänyt kiinni siitä, että koneelliset joita meillä pestään ovat täysiä). 

Viimeksi tänään astuin kirjaimellisesti siihen ihteensä. Onneksi oli meinaan sandaalit jalassa, olin näet juuri palannut parvekkeelta Nasua viemästä. Aloin purkaa vaippaa, suihkuttelin kakat pönttöön, imut kuivumaan ja... plörsk! Jotain pehmeää laattalattialla, jalan alla. Jaahans, taas kasa vaipasta tippunutta tuotosta väijyi mun harha-askeltani, kuinkas muutenkaan. Joka tietenkin osui suoraan läjään. Tarkat ja osaavat äidit eivät varmaankaan ikinä astu kakkaan, meillä se on alkanut olla jo melko normaalia. Valitettavasti. Jostain syystä en vain huomaa kun kasa jytkyä lörtsähtää ulos vaipasta ennen kuin itse astun siihen. Tällä kertaa päätin kuitenkin säästää teitä enkä ottanut kasasta kuvaa.

Eli kestoissa on kyllä hieman huonoa tuo siivouspuoli. Oli helpompaa, kun vauva oli niin pieni että isot tuotoksetkin olivat lähinnä nestemäisiä, jotka lähtivät kun vaipan laittoi likoamaan. Nyt ne kasat on pakko kuoria vaipasta irti ja se ei aina tosiaankaan ole niin helppoa. Kakka kun tuppaa liiskautumaan niin ihanasti siihen fleeceen kiinni. Ja hei, nämä kakat jo sitten haiseekin ihan itseltään. Mikä on kestojen toinen melko maanläheinen piirre: sitä on oikeasti aikas läheisesti Tuotosten kanssa tekemisissä. 

Koska vaippa on hyvä purkaa ja pesaista aina melko pian vaihtamisen jälkeen, olen päätynyt käyttämään kertiksiä vierailujen aikana. On helpompi heittää kertis roskiin, kun alkaa pesemään ja säilömään kakkavaippaa toisten ihmisten vessassa. Tiputtaisin vielä kasan tavaraa sinne pahaa-aavistamattomien isäntieni astuttavaksi.


Kuva: Muksuaitasta
Kovin on tekninen ja patentoitu härpäke tämäkin. 


Kestot voivat myös falskata, jos eivät istu oikein. Meilläkin oli sellainen vaihe Nasun kanssa, että kestot vaan vuotivat pisut ulos. Joten aina kun vaihdettiin vaippa, vaihdettiin myös asu. Ei kovin ekologista. En tiedä mistä tuo johtui, vaihe kesti joitain kuukausia ja loppui yhtä äkisti kun oli alkanutkin. Ehkä Nasun kroppa muuttui siihen aikaan, jalat kävivät hetkellisesti jotenkin hoikiksi tai jotain. En tiedä, mutta äkisti vaipat alkoivat taas pitää. Mutta oli se vaan ärsyttävää, kun ne falskasivat enkä yhtään ihmettele että joiltain jää kestot pitämättä, jos ei löydy mallia joka ei vuoda.

Kertikset taas. No, ensimmäinen huono puoli liittyy musta kyllä olennaisesti niiden epäekologisuuteen ja saastuttavuuteen. Jotenkin hirvittää, kun miettii millaisen vaippakeon jo itse saa aikaiseksi vauvan vaippa-aikana. Ja montako vauvaa pelkästään Suomessa on...? Ei auta, vaikka mainostavat vaippoja hajoaviksi tai kierrätysmateriaaleista valmistetuiksi. Ei. Kaatopaikkajäte ahdistaa eikä siitä oikein pääse mihinkään, ainakaan minä.

Kuva: täältä
Suomalainen kaatopaikka.

Toinen huono puoli, ja tämä voi yllättää joitakin, voi myös kertiksissä olla niiden falskaavuus. Meillä ainakin Nasu tuppaa pissimään yön aikana niin paljon, että jos valitsemme sille kertisvaipan puhtaasti kiloja tuijottaen, niin vikaan menee ja komeasti. Aamulla on lakana ja yöppäri märkänä. Ja tämä on koettu useammankin kerran. Joten ei se niiden kertistenkään ostaminen välttämättä niin helppoa ja yksioikoista ole. Lisäksi niissä on selkeästi laatueroja, toiset pitävät paremmin kuin toiset. Ja toisten malli on vauvalle parempi kuin toisten. Niin se vaan on, kokeilemalla löytää omansa, ainakin me Nasun kanssa.

Kertisten helppous on tosiaan siinä, että sen voi vain heittää roskiin ja ottaa uuden tilalle. Suih vaan, eikä paljon tarvitse kakkoja haistella. Ja jos sulkee mielensä niiltä kaatopaikka-ajatuksilta, voi tyytyväisenä laittaa uutta kertistä tilalle. Kertikset kun menevät kestoja pienempään tilaankin ja niitä on siten helppo kantaa mukana. Ei sillä että kestotkaan nyt niin kamalasti tilaa veisivät, varsinkin jos ne kokoaa kotona valmiiksi.


Kuva: Beboliina
Kestot ovat kauniita ja mielestäni varmasti parempia vauvan iholle kuin muovivaippa. Tästä voi olla useampia koulukuntia, toiset voivat ajatella kertisten olevan ihan yhtä hyviä, mutta minä uskon että pehmeä fleece on herkälle peppuiholle parempi kuin synteettinen muovi. Jotkut myös sanovat, että kestojen avulla vauva oppii vaipattomaksi nopeammin kuin kertisten avulla. Tästä en vielä osaa sanoa yhtään mitään, joten se jää nähtäväksi. Hienoahan se olisi, jos kestojen avulla Nasu potalle nopeammin oppisi!



Kestot on kyllä pehmoisia iholla, ihan kuin tämä lempparini karvatalja.

Mainitsinkin jo, että kestot ovat kauniita. Tämä kyllä ansaitsee lisähehkutusta tämä ominaisuus. Kaltaiselleni esteetikolle se ei meinaan ole mikään yhdentekevä juttu, mitä naperolle päälle pukee. Usein tekisi mieli jättää nasukka pelkälle vaipalle, niin ihanalta sen muhkea kestovaippapeppu näyttää vaikkapa ärmäkän vihreään verhottuna. Ja vaikka kuinka kertisten valmistajat lisäävät vaippoihinsa maskotteja, kuvioita tai sloganeita, eivät ne pääse lähellekään kestovaippojen suloisuutta. Nyt kun kesä tulee, aion antaa Nasun kirmata pelkissä kestovaipoissaan, ne kun itsessään ovat kuin kauniit kesäshortsit.

Muhkean kestovaippapepun nähdessään ei voi kuin olla hyvällä tuulella.

Kestovaipat ovat nimensä mukaisesti kestoja ja mitä enemmän niitä käytät, sen enemmän säästöä niin taloudellisella kuin ekologisellakin puolella tulee. Niinpä nämä Fuzzit jäävät kaikki säästöön mahdollisia sisaruksia varten. Vaikkakin kertainvestointi voi rehellisyyden nimissä tuntua tyyriiltä, maksaa se totisesti itsensä ajan myötä takaisin. Kertikset voivat tuntua halvemmilta aluksi, mutta kun kertoo sen vaippapaketin hinnan kymmenillä, huomaa kyllä mikä on taloudellisinta. 

Entä mikä on helpottavampaa kuin tietää, että kotona on aina vaippoja. Ne eivät koskaan nimittäin lopu kesken. Ei tule tilannetta, että vaipat ovat loppu ja kaupat kiinni. Ja jos pesee vaippojen kanssa muutakin pyykkiä niin että kone ei pyöri puolityhjänä, eivät kestot lisää mielestäni pyykinpesua mitenkään mainittavasti. Joka tapauksessa nasseli sotkee vaatteitaan sillä tahdilla, että pyykkiä on pestävä suht usein.

Fuzzin mainoskuva: täältä

Meille siis osakestoilu (kestot päivisin, kertikset öisin) on ollut paras ratkaisu, kestot kun eivät Nasulle riitä koko yön ajaksi. Olen ollut tosi tyytyväinen Fuzzeihin ja tähän koko osakestoiluun, mutta ymmärrän toki niitäkin joiden mielestä kestot ovat liian työläitä. Maassa maan tavalla eli jokainen tyylillään. Meillä siis tämä on toiminut hyvin. 

Mites te muut? Löytyykö täyskestoilijoita? Entä täyskertistelijöitä? Miten teillä se oma vaippatyyli on löytynyt? Mitä merkkejä suositte, mitkä ovat olleet täysin fiaskoja ja miksi?

8 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Meillä on sama meininki eli kestot päivisin ja kertikset öisin + pidemmät vierailut. Päiväreissu keskustaan menee vielä kestoilla, tiedä sit miten käy tuhdimman tavaran kanssa. Mutta toistaiseksi oon vaan laittanu vaipan pussiin ja soosannu jatkotoimet kotona. Meillä on toistaiseks paras systeemi ollu harsot ja kuori (PUL tai villa). ÄP:n ImseVimsen sisävaippa ei juuri mitään pidä eikä meillä vielä ole muita kokeiltavia ollut. Harsot tuntuu imevän ihan kuinka paljon vaan! Vaan muutaman hassun kerran on harsopaketti vuotanut, silloinkin kakkaturauksen verran, pissaa ei koskaan. Saa nähdä kuinka pitkään voi näillä mennä ja koska täytyy teknistyä tässä hommassa pärjätäkseen.

Kertiksistä ollaan käytetty juuri noita parjaamiasi Pamperseja, kun laitoksella oli Liberoja ja niitä saatiin kotiinkin, mutta ne vuoti aina. Tiedä sit oliko vika näissä amatöörivanhemmissa vai vauvamallissa. Se harsohomma niissä vaipoissa on kyl outo, mut toistaiseksi imu on riittäny NB-koolla koko yöksi yhdellä vaipalla. Helpottaa elämää suuresti! On noita Liberoja vieläkin tuolla jäljellä, pitää uudestaan kokeilla, että oltaisko me kehitytty jossain edes vai onko tytön reidet vaan tarpeeksi paksuuntuneet :)

Pesetkö vaipat muuten muun pyykin joukossa 40 vai 60 asteessa? Me ollaan toistaiseksi pesty vaipat omina koneellisinaan 60 asteessa (normivaatteethan yleensä menee 40 asteiseen pesuun) ja tökötteinä pesupähkinät, etikka (hajunpoistoon) ja sooda (tahrojen räjäyttäjä). Melko sohellusta tämäkin. Helppoa ratkaisua vielä etsimässä...

Anonyymi kirjoitti...

Laita sinne keston sisälle joko kestomallinen tai kertakäyttöinen kuivaliina. Sen voi sit heittää mäkeen tai pestä helpommin esim. käsisuihkulla.

Heli kirjoitti...

Tiina: Meilläkin eni vielä pienemmän vaiuvan (lue: kaikki tuotokset nestemäisiä) knassa noi kestikset, sen kun vaan pussitti laukkuun mukaan. Mutta nyt kun sisältä löytyy jo pökäleitä, jotka voi kiikkerästi kierähtää suuntaan jos toiseen, ei niiden kanssa ole enää niin helppoa. Ainakana mulle. Muttamutta, se ei tarkoita etteikö kaikki muut äidit onnistuisi myös vanhemman vauvan kestojen kanssa.

Hohoo, näinhän ne on tosiana tyypistä kiinni, et mikä sopii. Teille Pampers, meille Libero. pääasia et löytää sne mikä sopii 8eikös vaan oo ärsyttävää kun vaippa vuotaa?).

Mä pesen ketsot aina 60 asteessa ja kerran kuussa 90 asteessa. Se pitää ne hajuttomina ja hyväkuntoisina, kestää pidempään hyvinä (siskoni vinkki, en voi omia kunniaa). Normivaatteet sit lykkään tuonne 60 asteeseen, vakka pesulaput sanoiskin 40 astetta - muistelen et jostain luin et toi 40 astetta ei välttis aina riitä puhdistamana vaatteita. Anyways, meillä ei noi vaatteet ole kyllä kärsineet siirrosta 40 astetta -> 60 astetta. Tökötitnä käytän Allegroa: http://www.allegrosuomi.com/ joka on sai-raan hyvää. Suosittelen lämmöllä!!! Ja kyllä on riittoisaakin (meillä yksi purnukka kestänyt nyt yli 2 vuotta...).

Anonyymi: Niin tarkoitatko niitä tyyliin riisipaperista yms. tehtyjä suojia, joiden avulla esim. juurikin tuo kakka sotkee vaippaa vähemmän? Oon meinaan miettinyt niitä, en vaan ole vielä saanut aikaiseksi hommata. Nekö siis toimii, suositteletko?

Anonyymi kirjoitti...

Ne riisipaperiset kietoutui pojalla pippelin ympärille ikävästi. Meillä oli jotain selluloosasta tehtyjä Disana-merkkisiä ja sit myllymyksujen pestäviä kuivaliinoja.

Heli kirjoitti...

Anonyymi: No mä tässä ajattelin, et jos räpellän jo siinä kun pitäis kipata kiinteä kakka vaipasta vessanpyttyyn, ni miten käykään sit kiikkerien riisipaperien kanssa... :D Täytyypi jäädä miettimään, Disanasta oon kyllä kuullut paljon hyvää.

vilppumaan erika kirjoitti...

Heisun taloon ja pakko näin vanhaan postiin laittaa kommenttia, vaikkei aihe ehkä teidän talaoudessa niin polttava enää olekaan :)

Elikkäs, kun ongelmana on olleet ne sukkelasti verivät kakkosasiat, niin me ainakin on hulautettu ne myös kertsistä pyttyyn, eikä raijattu niitä vaipan sisällä roskiin. Tulee pienempi hajuhaitta roskisalueelle (siihen tatinaan kun ei edes muovikääreet sun muut pysty). Luulis, että nimenomaan ne kovemmat jutskat ois helpompi laittaa kiertoon pytyn kautta, kun alkaa niitä vessasta muualle asuntoon viemään? Mut enivei, vastauksena kysymykseen; sekä että. Meillä kestoiltiin ekaks myös öisin, mutta koska poika ottaa edelleen öisin hömpsyä ja on aina ollut kova pissaamaan yöaikaan, oli pakko siirtyä nature babycaren maissivaippoihin öiksi. Kyllä nekin falskaa välillä, mutta eipähän haudu alueet :)

Ja sitten eiku todistamaan taas etten ole robotti :D Mukavaa viikonloppua!

Heli kirjoitti...

vilppumaan erika: Eipä se tällä erää niin polttava enää olekaan, mutta mistäs sitä taas tietää...jos vaikka itse joutuu vaippoihin, haha. Mut joo, myöhemmin aloin tosiaan tiputtelemaan niitä jätöksiä vessanpynttyyn, mut muistaakseni tuohon aikaan ne oli semmoista liisteriä ettei niitä ilman hermojen menettämistä kunnolla irti saanut. Ei ollut mitä pönttöön tiputtaa. Nythän ollaan jo pidemmän aikaa oltu tiputtelulinjoilla :D

Anonyymi kirjoitti...

Meillä käytettiin eniten Pamperseja ja Liberoita. Kestoja ei lainkaan.