torstai 30. joulukuuta 2010

Pakkasakka

Otsikko on lainattu ystävältä, joka viehättävästi kutsuu talvella syntynyttä poikaansa pakkasukoksi. Jotenkin se on ehkä kivempi ilmaus ukolle kuin akalle, mutta menkööt nyt. Kyllä Nasu ymmärtää.  

Mitä nasselille päälle, kun pakkasmittari hipoo kahtakymmentä? Entä voiko pilttiä edes laittaa ulos parinkympin pakkasilla? Vauva-lehden mukaan pakkasraja on -10 astetta, mikä kieltämättä hieman kylmäsi mieltä kun luin siitä. Varsinkin kun olin siinä vaiheessa iloisesti nukuttanut jo kolme viikkoa Nasua pauttiarallaa -15 pakkasissa.  Mikä siis oikeasti on pakkasraja? Eihän -10 pakkasrajalla vauvat voi edes käydä ulkona Lapissa, mitähä? Amatööriäiti tuntee epäselvyyden kasvavan ja itseluottamuksensa laskevan, mutta onneksi apuun tulee isosisko, oma äiti ja neuvola. Ensin soitin neuvolaan, koska sen nimensä mukaisesti pitäisi neuvoa meitä amatööriäitejä. Eli neuvola = paikka josta saa neuvoja.

Neuvolan täti tuumasi asu- ja nukkupaikkaesittelyni jälkeen, että ihan hyvin voi viiskuinen vauveli näillä eväillä nukkua ulkona parinkymmenenkin pakkasessa. Rinta ylpeydestä paisuen soitin vielä sisarelleni ja äidilleni, jotka vahvistivat saman. Kerropukeutuminen ja viimalta suojautuminen - siinäpä ne tärkeimmät. Nerokasta! Vauvat on tosiaan ihmisiä sillä niinhän se on meillä aikuisillakin, että kerroksia päälle ja pois tuulesta, niin johan on lämmin. Hävettää, etten itse osannut ajatella sitä niin. Mutta osasinpa kuitenkin intuitiivisesti pukea Nasun oikein, mikä voitto äidintaipaleellani!

Eli, kiinnostaa teitä tai ei, jaan nyt Nasun pakkasasun koostumuksen kanssanne. Ensiksi puetaan normaalien sisävaatteiden päälle villakerrasto, myssyt ja hanskat:


Villahaalari - Ruskovilla
Silkkinen kypärähattu - Ruskovilla
Villapipo ja kaulaliina - kirppikseltä
Tumput - Ruskovilla
Tuima ilme - talvivaatteita pukiessa välttämätön 
Sitten toppa-asu. Meillä on tällä hetkellä käytössä 68cm asu (Nasu on 63cm pitkä), joka on kyllä liian iso kuten kuvasta näkyy, mutta juurikin siksi niin helppo pukea ja käyttää. Jääpähän "hieman" ilmaa villavaatteiden ja haalarin väliin lämmittämään, hehe.
 Ruudullinen toppahaalari - Lindex
Lopuksi koko hoito viimeistellään topatulla kantokopalla ja fleecepeitolla ennen tarjoilua parvekevaunuihin. 
  Kantokoppa - Ted&Phil
Fleecepeitto - Ikea

Nasu tykkää nukkua ulkona peitto kasvojensa päällä ja se on sikälikin hyvä, että se luo hengitysilmalle ikään kuin sellaisen lämpötunnelin, jossa ilma lämpiää ennen hengitystä. Näin olen asian järkeillyt, hiljaa kaikki pikku fyysikot siellä jos näin ei olekaan! :) Joka tapauksessa, Nasu matkalla parvekkeelle näyttää juurikin tältä. Tosi kylmällä lisään vielä karva- tai untuvarukkaset ja jalkoihin töppöset. Myös lisäpeitto tai Ludde lampaankarva lisätään pakkauksen päälle, jos tarvis. Sitten vain hela hoito kuomullisiin rattaisiin, joiden kuomu ja hyttysverkko suojaavat tuulelta, lumelta ja viimalta. Kyllä meinaan piltti nukkuu hyvin ja pysyy lämpimänä, guaranteed!

Ei kommentteja: