lauantai 13. lokakuuta 2012

"Mum-mi, uk-ki!"

Nasu on viime aikoina kunnostautunut vallan vikkelässä puheen kehityksessä. Siinä ei meinaan seniilit vanhemmat pysy matkassa mukana laisinkaan, kun ipana päivittäin laskettelee aimo annoksen uusia sanoja. On uusia esineitä, paikkoja, verbejä ja sanontoja. Ja niin vaan viikko sitten puheeseen ilmaantuivat myös kauan kaivatut "mummi ja ukki".

Onhan nasukka jo pidemmän aikaa toki tiennyt noiden sanojen merkityksen, typerään kysymykseen "missä mummi on? Entä ukki?" Nasu on vastannut aina yhtä kärsivällisesti "tuolla!" isovanhempiaan osoittaen. Samoin ovelat utelut "osaako Nasu sanoa mummi?" ovat saaneet erittäin järkevän vastauksen "joo!". Ehkäpä ongelmana onkin ollut se ettemme ole osanneet tiedustella asiaa oikein.

Mutta nyt, nyt sitä puhua pulputetaan mummista ja ukista jatkuvasti, mukana tulee sellaisiakin helmiä kuten "ukki ei oo tukkaa". Mikä on harvinaisen totta, ukki kun on ollut kalju koko sen ajan mitä minä olen hänet tuntenut. Kyseistä lausahdusta seuraa myös usein tomera päänpudistus sekä hieman säälivä, sellainen voivottelevan oloinen äänensävy. Nasun tuntuu käyvän ukkia sääliksi, sen verran ylpeä ipana on omasta hippiletistään.

Mummi on puolestaan kunnostautunut aivan ihanien vaatelöytöjen tekemisessä, mikä onkin enemmän kuin kullanarvoista aikana, jolloin ei paljon olla kauppoihin tai nettiin ehditty skannailemaan. En edes muista koska olisin viimeksi Nasulle vaatteita ostanut. Ja tuo natiainenhan ei tänä aikana suinkaan ole kasvuaan lopettanut, päinvastoin. Vauhti sen kun kiihtyy.

Viime viikolla havahduin vasta ipanan kipristellessä päivän päätteeksi varpaitaan. Askellus kumisaappaiden pohjallisten päälle paljasti sangen karmaisevan tosiasian: varpaat olivat pohjallisia pidemmällä. Missä ajassa se on ottanut moisen spurtin? Vastahan nuo kumpparit sille ostimme, mihin se sentin kasvuvara oikein hävisi? Ja miksi nuo vasta jemmasta esiin kaivetut pöksyt kerivät nyt lähes väkisin polvihousuiksi? A-P-U-A!

Onneksi siis on mummi, joka ymmärsi ostaa nasukalle esimerkiksi tämän vallan mainion fleecehaalarin. Ja eräänkin ulkoiluasun. Ja välikausihaalarin. Ja kaulaliinan. Ah, mihin me joutuisimme ilman ihanaa mummia?

Oho! Mistäs sä mutsi siihen tupsahdit?

      
Mä olin kato täällä vähän herkuttelupuuhissa, khihihi.

Ei kommentteja: